Feestmaanden

01.11.2013


Dussehra
Het festivalseizoen in India is in volle gang. In oktober en november vinden dagen (en soms weken) lang durende feesten plaats, waarbij het vereren van goden, vasten, muziek en dans centraal staan. Zoals het Dussehra festival, waarbij wordt gevierd dat prins Rama de demonenkoning Ravana versloeg (volgens de ‘Ramayana’, het grote heldenepos). In Rajasthan gaan enorme papier-maché-poppen van Ravana in vlammen op, wat het verbranden van het kwaad symboliseert.

 

In één van de sloppenwijken waar de Wisdom Academy werkt, zorgt Dussehra voor extra werkgelegenheid en inkomen. De bewoners maken de Ravana poppen die gretig aftrekken vinden bij winkels en particulieren.

 

Diwali
Na Dussehra volgt het belangrijkste festival: Diwali, het ‘Lichtjesfeest’ en het begin van een nieuw jaar volgens de traditionele Hindoekalender. Tijdens dit festival wordt de overwinning van het licht op de duisternis gevierd. Mensen verlichten hun huizen met honderden kleine olielampjes (diya’s) en voeren rituelen uit waarmee ze Lakshmi (de godin van rijkdom en voorspoed) uitnodigen hun huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya’s zodat Lakshmi het huis goed kan vinden.

 

Mensen vieren de festivals samen met hun familie. Veel sloppenwijkbewoners reizen ervoor naar hun geboortestreek en zijn dagen onderweg. De scholen van de Wisdom Academy zijn rond Diwali een week gesloten.

 

 


Ontvang onze nieuwsbrief