Naaicursussen

In juli 2013 is de Wisdom Academy in twee sloppenwijken gestart met trainingsprogramma’s voor volwassenen. Enkele vrouwen (moeders van leerlingen van de scholen) vroegen of de Wisdom Academy ook onderwijsprojecten voor hén wilde opzetten. Ze wilden graag naailessen volgen om een nieuw vak te leren. Een vak waarmee ze een beter inkomen kunnen verdienen en wat minder zwaar is dan het ongeschoolde werk dat ze nu doen (zoals werken in de bouw of afval verzamelen).

 

 

Vier dagen per week
De naaicursussen vinden plaats in de sloppenwijken en worden gegeven door vrouwen die naailerares zijn of goed kunnen naaien. Vier dagen per week (zo’n 2 uur per dag) kunnen de vrouwen lessen volgen gedurende anderhalf jaar (tot eind 2014). De eerste maanden leren de deelneemsters de basisbeginselen en hoe ze een naaimachine moeten gebruiken. Daarna is er aandacht voor gevorderde vaardigheden en technieken, en het maken (en verkopen) van stoffen producten. In elke slum zijn 15 tot 20 deelneemsters. Deelname aan de naailessen is gratis.

 

Handnaaimachines

Voor de cursussen hebben we handnaaimachines aangeschaft. Deze machines worden veel gebruikt in India: ze nemen weinig plaats in, kunnen op de grond worden gebruikt, hebben geen elektriciteit nodig en zijn makkelijk vervoerbaar.

 

Nieuw vak, nieuwe kansen
Na de cursus kunnen de vrouwen aan de slag als professioneel naaister. Bijvoorbeeld voor één van de vele kleermakers of textielfabrieken in Jaipur. Maar de vrouwen kunnen ook hun eigen business starten en zelfgemaakte producten gaan verkopen. Hun nieuwe vak leent zich bij uitstek voor thuiswerk.

 

Projectfinanciering
Op basis van het projectplan voor de naaicursussen hebben we geld gekregen van een klein Nederlands fonds. Hun bijdrage dekt tweederde van de kosten (ofwel: een jaar lang twee cursussen in twee verschillende sloppenwijken).

 

Voortgang 
Elk half jaar schrijven we een voortgangsverslag over de naaicursussen, die verslagen vind je hier.

 

Waarom een goed inkomen voor vrouwen zo belangrijk is
De doelgroep van de naaicursussen zijn vrouwen en oudere meisjes. En indirect ook hun families en met name hun kinderen. Vrouwen in sloppenwijken voelen zich vaak veel verantwoordelijker voor hun gezin dan hun echtgenoten. De mannen besteden hun geld dikwijls aan drank en gokken of steken zich in de schulden. In die gevallen is het extra belangrijk dat vrouwen hun eigen inkomen hebben, om te voorzien in de basisbehoeften van hun families en wellicht nog een beetje te sparen voor noodgevallen en voor de toekomst. Bovendien, als er in een familie voldoende geld is om rond te komen, is er minder noodzaak om ook de kinderen te laten werken en kunnen die kinderen naar school.

 

Ontvang onze nieuwsbrief