Waar werken we?

Narangi steunt educatieprojecten in India. Momenteel werken we in Jaipur, de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan.

 

India
India is één van de opkomende economische supermachten in de wereld. Ondanks de financiële crisis groeit de economie er nog steeds fors. Gemeten naar koopkracht is India de vierde economie in de wereld. India heeft 55 miljardairs en in de top 10 van de rijksten der aarde staan twee Indiërs.

 

Helaas profiteren lang niet alle Indiërs van de groeiende welvaart. Zo’n een derde van alle armen in de wereld woont in India. De sociale ongelijkheid in het land is groot, er zijn enorme verschillen in inkomen en kansen. Eén van de oorzaken daarvan is het kastensysteem. Hoewel officieel afgeschaft in 1949, is het systeem nog springlevend en belemmert het de armen om te delen in de economische groei.  Daarnaast zorgt de wijdverbreide corruptie ervoor dat arme mensen niet krijgen waar ze recht op hebben, terwijl de rijken steeds rijker worden.

 

India heeft een snel groeiende en jonge bevolking, ruim 33% van alle inwoners is jonger dan 15 jaar. Veel kinderen leven in moeilijke en kwetsbare omstandigheden. Wereldwijd heeft India het grootste aantal werkende kinderen en een derde van ’s werelds ondervoede kinderen.

 

Jaipur en Rajasthan
Jaipur, bijgenaamd de Roze Stad, is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan in het noordwesten van India. Rajasthan is India’s grootste staat (ruim 8 keer Nederland) en beroemd om haar prachtige paleizen, kamelen, maharadja’s en exotische kleuren.

 

Zoals overal in India, heeft Jaipur twee gezichten: een bloeiende toerisme- en handwerkindustrie aan de ene kant, toenemende sloppenwijken en schrijnende armoede aan de andere kant. Jaipur is één van de snelst groeiende miljoenensteden in India en daarmee een trekpleister voor arme mensen van het platteland, op zoek naar een beter leven. Veelal komen deze migranten in erbarmelijke omstandigheden in sloppenwijken terecht.

 

Met de alfabetisering in Rajasthan is het slecht gesteld. Meer dan 33% van alle inwoners ouder dan 15 jaar kan niet lezen of schrijven. En ongeveer de helft van alle vrouwen is analfabeet.

 

India in cijfers

  • Inwoners: 1,2 miljard. In 2025 zal niet langer China, maar India het land met de meeste inwoners ter wereld zijn.
  • Oppervlakte: 3,28 miljoen km2 (bijna 80 keer Nederland).
  • Meer dan een kwart van de Indiase bevolking ouder dan 15 jaar is analfabeet, dat zijn 257 miljoen mensen.
  • 42% van de Indiërs leeft van minder dan 1,25 USD per dag en daarmee onder de armoedegrens.
  • Van alle kinderen onder de 5 jaar lijdt 44% aan ondervoeding.
  • Elk jaar overlijden 2 miljoen kinderen onder de 5, dat is elke 15 seconden één, het hoogste kindersterftecijfer ter wereld. De meeste kinderen sterven aan eenvoudig te voorkomen ziektes, zoals diarree.
  • 20% van alle kinderen tussen de 6 en 14 jaar gaat niet naar school.
  • Inwoners Rajasthan: 68,6 miljoen.
  • Inwoners Jaipur: 3 miljoen.

 

Geraadpleegde bronnen: Census of India 2011, UNESCAP, Unicef, IFPRI, Wereldbank, Forbes en de overheid van Rajasthan

 

Ontvang onze nieuwsbrief