Kletsmajoors, pubers en studiebollen

01.08.2014


Ook dit jaar hebben we tijdens ons werkbezoek aan India weer uitgebreid de schoolrapporten besproken van de kinderen uit ons Individuele Support Programma, met de kinderen en hun ouders. Alle kids zijn over naar de volgende klas!

 


 

Sanjay, Ajay en Pramiti
Sanjay, Ajay en hun zusje Pramiti zitten nu in hun derde jaar op een Engelstalige school: Sanjay in de 4e klas middelbare school, Ajay en Pramiti allebei in de laatste klas van de basisschool. Ze spreken inmiddels allemaal redelijk tot goed Engels. Alle kids hebben moeite met wiskunde, tijdens hun dagelijkse bijlessen wordt daar dan ook extra aandacht aan besteed.

 

De studiebol en de kletsmajoor

Dochter Pramiti had ook vorig jaar weer het beste rapport van alle drie! Zo had ze in het derde trimester maar liefst 89% voor Hindi en 92% voor Social Science (in India worden cijfers onder andere uitgedrukt in percentages, waarbij 100% een Nederlandse 10 is). Pramiti is een beetje verlegen en heel serieus met school bezig. Ajay, de jongste, is 10 en kletst de oren van je kop. Dat schijnt hij ook op school te doen en dus zeggen de leraren regelmatig dat hij even z’n mond moet houden …

 

Ajay’s en Pramiti’s cijfers zijn in de loop van het vorige schooljaar steeds beter geworden, in het laatste trimester hadden ze respectievelijk 65 en 71% gemiddeld over alle vakken. We hebben met ze afgesproken dat ze dit jaar minimaal 75% proberen te halen en ze hebben plechtig beloofd daarnaar te streven!

 

Rondhangen in shopping malls

De oudste zoon Sanjay heeft het moeilijker op school. Met zijn 14 jaar is hij de jongste van zijn klas. Daarnaast is hij een beginnende puber die het internetcafé en rondhangen in shopping malls soms leuker vindt dan huiswerk maken. Met name in het 2e trimester vorig jaar vertaalde zich dat in slechte cijfers (gemiddeld 45% over alle vakken). Waarvoor hij overigens meteen na dat rapport omstandig zijn excuses aan Narangi heeft aangeboden via Facebook-chat …

 

 

Behalve zijn eigen schuldgevoelens, heeft ook het optreden van zijn ouders ervoor gezorgd dat Sanjay weer beter z’n best ging doen: tv-kijken en internetcafé-bezoek werden drastisch beperkt, en het was huiswerk dat de klok sloeg. In het laatste trimester had hij daarop gemiddeld 59% over alle vakken!

 


 

Trilook – een zwaar eerste jaar
Vorig jaar was Trilook’s eerste jaar op een Engelstalige school. En dus had hij het zwaar, komende van een Hindi-school (waar hij goede tot zeer goede rapporten had) en nu ineens alle vakken in het Engels, een volstrekt nieuwe taal voor hem. In de loop van het jaar zijn alle cijfers beter geworden en zijn jaargemiddelde over alle vakken was een 5,2.

 

Trilook is een bescheiden en zeer beleefde jongen (“Yes Ma’am, Yes Sir”). Op zijn rapport scoort hij goed op aspecten als ‘werkattitude’ en ‘het aannemen van kritiek en suggesties’. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Trilook dit jaar (in de 2e klas middelbare school) redelijke tot goede cijfers gaat halen. Ook hij heeft dagelijks bijles (zoals trouwens heel veel leerlingen in India, ‘tuition classes’ is een bloeiende business hier).
 
Trilook is gek op cricket. En dus heeft hij schoolschriften met daarop de held van elke Indiase jongen, ‘cricket god’ Sachin Tendulkar!

 

Uit privacy overwegingen gebruiken we niet de echte namen van de kinderen uit ons Individuele Support Programma 

 


Ontvang onze nieuwsbrief